Yeni Kitaplar - Aralık 2012

Şu yeni kitap kokusu sevincimi bir türlü atlatamayacağım sanırım; e-kitap bana göre değil :)
Aldığım yeni kitaplar aşağıda, şuan Ortaçağ'da İstanbul'u okuyorum.




































1. Üç İsa - Aytunç Altındal
Arka kapak - Üç İsa, Katolik Kilisesi'nin Teleolojik İsa'sı ile kesinlikle bağdaşmayan, Kutsal Metinler'deki Teolojik İsa'ya ve "misyonuna" dışsal/seküler/dünyevi bir bakış… Özellikle "yerleşik/örgütlü" dinin temsilcisi Katolik Kilisesi tarafından İsa'ya yüklenen "hurafelerin" ayıklanması girişimi…
Araştırmacı ve sorgulayıcı bir gözle okunması gereken bir ilk kitap

2. Ortaçağda Istanbul - Paul Magdalino
Arka Kapak -Greko-Roma dünyasının son büyük kentsel yerleşimi Konstantinopolis, nasıl ortaçağ Hıristiyan Avrupa'nın en büyük kentine dönüştü? Yedinci yüzyılda halifelerin fetih rüyalarını süsleyen kentle 1453'te Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği kent arasında ne gibi farklar vardı? Konstantinopolis'in, eski dünyanın çöküşü sürecinde hayatta kalmasının nedeni, sağlam altyapısının ve kentsel hayatın temel yapılarının aslen değişmemesiydi. Altıncı yüzyıl ortalarında hayata geçen temel sosyal hizmet kurumları, liman, pazar, imparatorluk sarayı, kilise gibi kurumlar "Karanlık Çağlar" denen yedinci ve sekizinci yüzyıllar boyunca hizmet etmeyi ve ardından gelen uzun canlanma döneminde model olmayı sürdürdü. Kentin erken dönem Hıristiyan çehresi, ancak onuncu yüzyıldan itibaren yeni manastırların, aristokrat evlerinin inşasıyla ve Haliç'teki ticari hayatın dönüşmesiyle değişmeye başladı. Ama bu yeni imarlaşma o sıralarda hâlâ var olan çekirdeğin etrafında örgütlenmekteydi. Kentsel hayatın sürekliliği, 1203-4 Dördüncü Haçlı Seferiyle ve ardından gelen yağma ve yangınlarla kesintiye uğradı. Konstantinopolis, Bizans İmparatorluğunun son iki yüzyılında, merkezi olmayan, dağınık bir periferiye yayılan bir kent haline geldi. 
(Koç Üniversitesi Yayınları)

3. Zaman Makinesi - H.G.Wells
Arka Kapak - Zaman Yolcusu olarak tanınan macera düşkünü bir adam, bir akşam arkadaşlarıyla yemekte buluşur. Sohbet esnasında, arkadaşlarını zamanda ileri ve geri yönde yolculuk yapma konusundaki fikirleriyle şaşırtır. Ne yazık ki arkadaşları onun fikirlerine inanmazlar. Teorilerini hayat tecrübesiyle ispat-layabiliyor olmasına rağmen, dostları onun göz boyayan bir sihirbaz olduğunu iddia ederler. Bir hafta sonra, kahramanımız dostlarını yaşamış olduğu yeni bir tecrübeyi anlatarak yine etkiler. Öyle bir hikaye anlatmaktadır ki, dostları bunun inanılması imkansız olduğunu düşünmektedir... Yoksa hikaye gerçek midir?
(Merakıma yeni düştüm)

4. Nişantaşı Suare - İbrahim Yıldırım
Arka Kapak - Her Cumartesi Rüya yılın en iyi romanları arasında gösterilen İbrahim Yıldırım'dan derin bir Nişantaşı yolculuğu…

İbrahim Yıldırım, son romanında Nişantaşı'nın geçmişi ve bugünüyle hesaplaşıyor; okuru sürprizler ve çarpıcı öyküler eşliğinde kimi zaman hüzünlü kimi zaman neşeli bir yolculuğa çıkarıyor. Yolculuk bittiğinde, Nişantaşı'nı bilenlerin de bilmeyenlerin de algıları çok değişecek.

Nişantaşı Suare, yalnızca kayıplara karışmış insanları, sokakları, evleri, "eski" Nişantaşı'nı anlatmıyor; geçmişle yüzleşmeye, "yeni" Nişantaşı ile ödeşmeye de çalışıyor… Bu yoğun ve tempolu anlatı, edebiyat tutkunları kadar Nişantaşı'nı merak edenlerin de ilgisini çekecek.


2 yorum var.:

Adsız dedi ki...

cekılıse katılablıyormuyum aceba sosyal bağlarda duyurma ımkanım yok ızleyıcın olmam yeterlıMı ?

Unknown dedi ki...

Merhaba, diğer hesaplardan en azından birinde paylaşmak kural olarak belirlendiğinden kimseye haksızlık olmasını istemem ne yazık ki.:(